Foreign Affairs and International Trade CanadaSymbol of the Government of Canada
English / Français Home Contacteer ons Help Zoek canada.gc.ca Canada International
Teller
Totaal aantal plaatsen: 400
Nog beschikbaar: 311
op datum van: 2007-06-01

AanvraagdocumentenDownload de aanvraagdocumenten in het Engels of Frans

Canadian youth interested in going to Belgium under the working holiday programme are invited to consult the pages of the Consulate-General of Belgium in Montreal, which is in charge of the programme.

Canadian youth interested in going to a European country other than Belgium under the working holiday programme, should check out the the Youth on the Move site, where the different possibilities are compiled.

European youth interested in going to Canada for a working holiday should visit the section "Coming to Canada?" on the Youth on the Move site.

Werkvakantieprogramma Canada-BelgiŽ: algemene info

> Inleiding
> Voorwaarden
> Voor te leggen documenten

Inleiding

Sinds 1 januari 2007 is een akkoord van kracht inzake de mobiliteit van jongeren tussen Canada en BelgiŽ. Dat akkoord maakt het Werkvakantieprogramma (WVP) mogelijk, waardoor jaarlijks 800 jongeren tussen 18 en 30 jaar (400 Belgen en evenveel Canadezen) vakantie kunnen houden in het partnerland, er de cultuur en het samenleven proeven, inclusief door er te werken.

Voor jonge Belgen tussen 18 en 30 jaar, gedomicilieerd in BelgiŽ, biedt het WVP de kans om een ontdekkingsreis doorheen gans Canada te maken en de kosten te drukken door er tegelijkertijd ook te werken. De maximale verblijfsduur bedraagt 12 maanden.

Voorwaarden

  • tussen 18 en 30 jaar oud zijn ten tijde van de indiening van de aanvraag;
  • de Belgische nationaliteit bezitten en gedomicilieerd zijn in BelgiŽ op de datum van indiening van de aanvraag;
  • in het bezit zijn van een geldig Belgisch paspoort voor de duur van het verblijf;
  • nog niet deelgenomen hebben aan een vorig WVP;
  • beschikken over een minimum aan financiŽle middelen (700 Euro per maand) voor de eerste drie (3) maanden van het verblijf;
  • Een verzekering afsluiten die alle risico's, inclusief arbeidsongevallen, en de gezondheidszorg, inclusief hospitalisatie en repatriŽring, dekt en die geldig is voor de duur van het toegestane verblijf (het wordt ten stelligste aangeraden om te wachten tot de Ambassade uw dossier goedkeurt alvorens een verzekeringscontract te ondertekenen);
  • het voor de visumambtenaar aannemelijk maken dat het vakantie houden in Canada het hoofddoel en de mogelijkheid er te werken van bijkomstige aard is;
  • bereid zijn eventuele dossierkosten te betalen. Momenteel zijn er geen dossierkosten. Gelieve deze website te raadplegen voor bijgewerkte informatie wanneer u uw aanvraag indient.

Voor te leggen documenten

De kit met aanvraagdocumenten is beschikbaar in het Engels en het Frans. Eenmaal de aanvraag gedaan, gebeurt alle correspondentie in de taal waarin u de aanvraag hebt gedaan. De aanvraagkit bevindt zich op de site van de Ambassade van Canada in Parijs.

  • een correct ingevuld, getekend en gedateerd formulier;
  • 4 recente pasfoto's (gekopieerde of gescande foto's worden niet aanvaard) ;
  • fotokopie van de identificatiepagina's van het Belgisch paspoort (naam, voornaam, geboortedatum- en plaats, uitgifte- en vervaldatum van het paspoort). OPGELET: het paspoort moet geldig zijn voor de duur van het verblijf in Canada. Stuur geen origineel paspoort op ;
  • fotokopie van de Belgische identiteitskaart ;
  • curriculum vitae ;
  • bewijs van solvabiliteit voor de eerste drie maanden (a rato van 700 euro per maand);
  • motivatiebrief (redenen en duur van het verblijf, geplande reisweg, enz.).

OPMERKING: indien uw aanvraag wordt aanvaard, vragen wij u een verzekering af te sluiten.

Elk onvolledig dossier zal ongelezen worden teruggestuurd.

Als u van plan bent in de gezondheidszorg of met kleine kinderen te werken, bijvoorbeeld als onderwijzer, huishoudhulp of in de kinderopvang, bent u verplicht een medisch onderzoek te ondergaan bij een door ons aangewezen geneesheer. Wij sturen u het formulier en de instructies voor dit medisch onderzoek op, samen met de lijst van aangewezen geneesheren in BelgiŽ.

Gelieve er rekening mee te houden dat:

  • het WVP niet bedoeld is voor studenten die stage willen lopen;
  • het WVP niet bedoeld is om u in Canada tewerk te stellen in afwachting van een permanente verblijfsvergunning;
  • het WVP zich niet richt tot personen met een langdurige arbeidsovereenkomst in Canada;
  • deelnemers slechts eenmaal aan het WVP mogen deelnemen;
  • de WVP-werkvergunning in geen geval kan worden verlengd of vernieuwd;
  • de WVP-werkvergunning kan worden gebruikt voor een of meerdere jobs in heel Canada;
  • de ambassade niet over lijsten met jobs en huisvestingsmogelijkheden in Canada beschikt.

De aanvragen zullen enkel en alleen worden behandeld door de Ambassade van Canada in Parijs. Het is zinloos om de Ambassade van Canada in Brussel te contacteren voor vragen ivm de afhandeling van het aanvraagdossier. De geschatte verwerkingstijd kan variŽren in functie van het aantal dossiers.

Om de aanvraag voor vertrek in het jaar 2007 te doen, dient u de kit met aanvraagdocumenten te downloaden. U kan kiezen tussen een aanvraag in het Engels of in het Frans. Eenmaal de aanvraag gedaan, gebeurt alle correspondentie in de taal waarin u de aanvraag hebt gedaan. De aanvraagkit bevindt zich op de site van de Ambassade van Canada in Parijs.

U hebt Adobe Acrobat Reader nodig om de aanvraag te kunnen bekijken. Dat programma is gratis beschikbaar op de site van Adobe.

U kan contact nemen met ons via dit interactief inlichtingenformulier.